Міжнародна конференція «Гендер, війни та революції»

6-8 жовтня 2017 року – Одеса, Україна

Термін подання - до 1 липня 2017

Після Сараєво в 2014 році, Бейрута в 2015 році та Єревана в 2016 році наступна щорічна міжнародна конференція проводитиметься в Одесі восени 2017 року. Під час конференції розглядатимуться різні аспекти соціальних і політичних перетворень гендерних відносин, особливо в житті жінок, внаслідок століття війн, революцій і відбудови миру, в яких жіноцтво відігравало виняткову роль як у якості воїтельок, так і в якості миротворок – із значними соціальними наслідками. Ми вирішили провести нашу наступну конференцію в Україні, країні, яка історично кидала виклик як нав’язуванню радянської влади, так і її спадщині.

Організатори конференції: Громадська організація «Жінки у війні» (Париж), Громадська організація «Центр «Розвиток демократії» (Київ), Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського(Одеса), Громадська організація «Інститут гендерних програм» (Київ), Київський офіс Інституту Кеннана, Андерграундпаб

Два роки тому «Центр «Розвиток демократії» спільно з IstitutoAffariInternazionali (Італія) проводив міжнародний семінар перспективних досліджень НАТО «Роль жінок і гендерної політики у врегулюванні збройного конфлікту в Україні. Впровадження Резолюції Ради безпеки ООН №1325 «Жінки. Мир. Безпека. І пов’язаних Резолюцій»», в рамках якого запрошені фахівці НАТО та українські військові та громадські діячки розглядали міжнародні миротворчі інструменти та залученість жінок до забезпечення миру і безпеки.

У рамках цієї конференції ми зосередимося на пов’язаному із революціями, війною і збройними конфліктами досвіді жінок усього світу і тому, як на них вплинули зміни у часі, які здобутки та перемоги отримали вони протягом століття (Радянський Союз, Східноєвропейський блок, Китай, Афганістан, Куба та інші).

Ми шукатимемо подібності і відмінності в участі жінок та впливі цієї участі на суспільство в історичному контексті в якості членкинь європейських рухів опору і націоналістичних повстанських рухів у всьому Східному блоці і Азії, а також після падіння СРСР: Помаранчева революція та Євромайдан (Україна), Революція троянд (Грузія), Джинсова (василькова) революція (Білорусь), Революція тюльпанів (Киргизстан) і абхазькі революції, аж до сьогоднішнього дня.

Розглянемо ролі жінок у революційних марксистських воєнізованих рухах у некомуністичних країнах, таких як «Вільні жінки» (Mujeres Libres) в Іспанії в 1930-ті роки, антинацистські повстання, Робітнича партія Курдистану, непальські, кашмірські, африканські, шрі-ланкійські і південноамериканські рухи (FARC, Sendero Luminoso та ін.), аж до сьогоднішнього мексиканського «Чіапас» і курдської «Рожави».

У всіх цих бурхливих обставинах ми спробуємо оцінити досягнення і втрати жінок в особистих і колективних правах та можливостях, їх вплив на гендерні відносини.

Ми обговорюватимемо місце жінок і сексуальних меншин у гіпермаскулінних військових структурах, будь то регулярні війська, збройні, бойові чи терористичні організації. Чи є збільшення кількості жінок в армії у воєнний чи мирний час революційною зміною?

У рамках цих напрямів можна дослідити досягнення в області гендерної рівності відносно конвенцій міжнародних організацій, таких як ООН, ЄС (Резолюція 1325, КЛВФДЖ та інші), НАТО, ОБСЄ. Наскільки ефективно вони сприяли змінам в законодавстві, державній службі, популярній і місцевій культурах ? Чи впливовіші вони за інші ідеології, зокрема, релігії, особливо в контексті глобалізації?

Особлива увага приділятиметься зусиллям жінок в області миротворчості на місцевому та міжнародному рівнях.

Перший день конференції присвячуватиметься темі «Жінки у часи миру, війни та протестів в Україні (1917 – 2017 роки)». Уроки і проблеми (правова підтримка і захист, лідерство, воєнні злочини, реформи, ветеранки, внутрішньо переміщені особи, волонтерський рух, корупція, міжнародна підтримка).

Другий день - висвітлюватиме теми «Гендерні питання та права жінок у перспективі світових революцій, війн та миру (1917 – 1991 роки)» та «Гендерні питання та права жінок у посткомуністичних революціях, збройних конфліктах та побудові миру (з 1991 року понині).

Третій день - обговорюватиме тему «Ризики і перспективи для гендерної політики і прав жінок у часи миру, революцій та війн».

Ми очікуємо:

- визначити прав жінок у революціях, повстаннях, бунтах, збройних конфліктах і миротворчості протягом минулого століття і розглянути наслідки в життях жінок з точки зору законодавства, прав, державного управління (на національному та місцевому рівні), репродуктивного здоров'я та сексуального насильства;

- оцінити рівень втрат та розчарувань після революцій, повстань та збройних конфліктів;

- дослідити відмінності і подібності в заявлених сферах, радше навколо тем і методологій, аніж географічних регіонів;

- зібрати разом вчених, політикинь, активісток та феміністок-письменниць і мисткинь, які працюють над цими темами;

- оцінити вплив жінок у збройних конфліктах та після них в офіційній і неофіційній культурі, шкільних підручниках, літературі та засобах масової інформації;

- створити платформу для ветеранок, волонтерок та миротворок України для обміну досвідом, проблемами і викликами;

- встановити зв'язки між ветеранками, волонтерками, науковими колами та громадськими організаціями, щоб закласти основу для взаємодії ветеранок і сприяти миротворчості.

Конференція представлятиме собою серію послідовних секцій, панелей, круглих столів, виставок, творчих та музичних вечорів, які проходитимуть переважно в бібліотеці Південноукраїнського національного педагогічного університету та інших закладах культури в Одесі.

Хто може подати заявку:

  • - Учені, зокрема викладачки й аспірантки;
  • - ветеранки, жінки-військові, волонтерки та членкині військових організацій;
  • - активістки, які спеціалізуються на гендерних питаннях;
  • - миротворки;
  • - державні службовки;
  • - художниці і письменниці.

Форми та умови участі наступні:

Очна:

  • доповідь на конференції (анонс доповіді: не більше 300 слів. Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності) та назву доповіді);
  • доповідь та публікація тез конференції (анонс доповіді: не більше 300 слів. Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності), назву доповіді та тези конференції для друку об’ємом до трьох сторінок);
  • Кращі статті відбиратимуться для публікації в журналі Київського офісу Інституту Кеннана “Агора” у січні 2018 року.

Заочна:

  • - публікація тез конференції (тези конференції обсягом до трьох сторінок (14 шрифт, 1,5 інтервал). Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності);
  • - публікація у науковому журналі Politicus (журнал індексується в міжнародній наукометричній базі даних Google Scholar, а також включений до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus International (Республіка Польща) (умови публікації статті в журналі за посиланням: http://politicus.od.ua/)

Просимо надсилати ваші матеріали на адресу:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з приміткою «для конференції «Гендер. Війни та революції»

Доповіді, тези та статті можна надсилати українською, англійською, французькою, або російською мовами до 1 липня 2017 року

В рядку «Тема» Вашого електронного листа вкажіть Ваше ім'я, день та форм участі у конференції. Наприклад: Ivanova_day1_ochnaAБО Ivanova_day1_zaochna

Всі надіслані матеріали проходитимуть етап рецензування.

Ви отримаєте відповідь від нас до 15 липня.

Надсилайте пропозиції та всі запитання за адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

До складу редакційної комісії входять вчені з:

  • Єльський університет (США)
  • Паризький університет 8 (Франція)
  • Хагазький університет (Ліван)
  • Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д.Ушинського (Одеса, Україна)
  • Національна академія державного управління при Президентові України (Київ, Україна).

З повагою,

  • Д-р Керол Манн, директорка організації «Women in War» (Париж)
  • Елла Ламах, голова ГО «Центр розвитку демократії» (Київ)
  • Марія Дмитрієва, «Центр розвитку демократії» (Київ)
  • Марія Берлінська, голова ГО «Інститут гендерних програм» (Київ)

Додаткова інформація