30 вересня 2015року у Львові в рамках лекторію Союзу українок Америки в УКУ відбудеться відкрита лекція «Вища освіта жінок Наддніпрянської України наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. у контексті жіночого руху (на прикладі Києва)».

Час проведення лекції: 16:15-17:30 год. Місце: cемінарська кімната Гуманітарного факультету (ауд. 424), Академічний корпус УКУ, вул. Козельницька, 2а

Питання здобуття вищої освіти становило для уродженок Російської імперії та Наддніпрянської України, зокрема, одну з центральних форм руху за права жінок. Адже в умовах абсолютної монархії, якою Російська імперія залишалася до 1905 р., саме університетська освіта була практично єдиною легальною сферою, у якій жінки могли досягти рівноправ’я, відтак саме вона стала центральною складовою емансипаційних практик жіноцтва. Історія вищої жіночої освіти була складною, пройшла декілька етапів, серед яких «еміграційний» (від’їзд на навчання до університетів Європи, передовсім Швейцарії) і являла собою насамперед історію боротьби за право на вищу освіту та за професійні можливості для тих, хто її здобув. Тривалий час право жінок на університетську освіту розглядалося російським урядом як вимушений тимчасовий захід, тож він відмовлявся від її фінансування та підтримки. Тому відповідні освітні заклади для жінок (Вищі жіночі курси) створювалися окремо від «чоловічих» університетів, мали статус приватних шкіл і завдячували своїм становленням та розвитком ініціативі деяких університетських професорів та потужному прагненню навчатися з боку самого жіноцтва, а офіційне визнання за курсами статусу університетів розтягнулося на 40 років від часу відкриття перших із них. Таким чином, історія вищої жіночої освіти в Російській імперії є феноменом, який заслуговує на спеціальний розгляд. Історію становлення вищої жіночої освіти буде проілюстровано головним чином на прикладі Вищих жіночих курсів у Києві, які були першою і тривалий час єдиною в Наддніпрянській Україні вищою школою для жінок.

Катерина Кобченко – кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Центру українознавства філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка, членкиня Української асоціації дослідників жіночої історії.

Додаткова інформація