140-літтю від дня народження Катрі Гриневичевої присвячується

19-20 травня на базі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сестри по обидва береги Збруча: історичний досвід жіноцтва Галичини та Наддніпрянщини», присвячена 140-ій річниці від дня народження визначної української інтелектуалки, громадської діячки, письменниці, педагога, редактора дитячого журналу «Дзвінок» Катрі Гриневичевої.

sestry2Організатори заходу – Львівська обласна організація «Товариство ім. О. Басараб» разом з ЛОДА, Львівським національним університетом ім. І.Франка, Інститутом українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, членками Української асоціації дослідниць жіночої історії запросили до роботи конференції науковців і науковок, громадських діячів та діячок, поетес, художниць, мисткинь, чия професійна діяльність пов’язана з жіночою проблематикою.

Членки Оргкомітету Ярослава Ваврисевич, голова ЛЛО "Товариство українок імені Ольги Басараб" та Ольга Бежук, членка УАДЖІ

В рамках заходу діяли відповідно секції: «Жінки -письменниці України: тяглість і перервність літературних традицій», «Педагогічна праця українського жіноцтва в Україні та еміграції», «Вклад жінок у заснування та розбудову жіночих організацій», «Досвід війни: види та інтерпретації жіночих ролей», «Громадські ініціативи жінок у сучасній Україні».

Гості конференції з Луцька, Києва, Кривого Рогу, Рівного, Вінниці, Нововолинська, Івано-Франківська радо вітали своїх посестер з Ізраїлю, Польші, Білорусі, щоб ще раз разом відтворити історію жіночого руху на українських землях, внесок жінок у культурно-освітній розвиток нації, боротьбу за політичні та громадські права. Конференція стала підсумком досліджень історії суспільного розвитку, історії родини, домашнього господарства та інших нових напрямів історичних наук для утвердження гендерних принципів розвитку сучасного демократичного суспільства. Доповіді професійних дослідників жіночої історії: О.Маланчук-Рибак, П.Шкраб’юка, О.Бежук, О.Годованської, В.Коваль, Т.Раєвич ще раз засвідчили, що однією з найсерйозніsestry1ших проблем на сьогодні є подолання заангажованості українців на звичні стереотипи, традиційні забобони, за якими ігнорується особистісне життя жінки-громадянки. Реальне складне соціально-економічне становище, в якому перебуває українська жінка, позбавляє її можливості та бажання займатися громадською діяльністю. Інша проблема–це недостатня поінформованість суспільства про жіночу діяльність: політичну, громадську, культурну, професійну в Україні. Це в той час коли жіночий рух має здорове ядро жінок-науковців, ідеологів руху, провідниць громадських організацій в селах, містах, районах, областях, котрі жертовно працювали і працюють, боролися за незалежність та утвердження нашої державності.

Велике зацікавлення в учасників та гостей конференції викликали доповіді Валентини Чайковської з Ізраїлю (в центрі на світлині) про присвоєне її родині звання Праведників світу за врятування життя дівчини-єврейки під час ІІ світової війни. Делегатка з Вінниці Валентина Погребняк розповіла й репрезентувала вражаючі світлини. Вони засвідчують нелегкі будні жінки-волонтерки в зоні АТО, де потрібно вчасно допомогти, вислухати, зрозуміти й…вижити. Милозвучна поезія Вольги Коваль з Мінська і волинської поетеси Світлани Костюк ще раз нагадали присутнім, що сьогодні не маємо права на розчарування і мовчанку, бо ми несемо відповідальність за майбутнє наших дітей, молоді України, яка прагне жити й творити в цивілізованій, правовій державі.

sestry3На закінчення конференції відбулося нагородження переможців обласного конкурсу молодих прозаїків ім. Катрі Гриневичевої, який щороку проводиться з ініціативи ЛОО «Товариство ім. О. Басараб». Він продемонстрував багатий молодий потенціал української нації в різноманітних літературних жанрах. Особливо цікавою була презентація книги «Алхімія свободи» переможниці конкурсу Ярини Каторж з Винник, котра виграла й іншу всеукраїнську номінацію - «Коронація слова».

Таким чином, зустрічі на конференції, диспути під час круглого столу «Жінки як політична сила новітньої історії: специфіка Заходу та Сходу» стали свідченням того, що сьогодні, коли твориться новітня історія, жінки України повинні діяти спільно і бути тією консолідуючою силою, що відтворює та збагачує націю. Сьогодні мусимо усвідомити, що Україна починається із кожного з нас, і наш обов’язок будувати, об’єднувати і утверджувати Силу Духа Нації, Свободу, Правду і Добро у своїй незалежній державі.

Огляд підготувала Ольга Бежук, к.і.н., доц., голова секретаріату ЛОО «Товариство ім. О. Басараб», членкиня УАДЖІ.