Друга міжнародна науково-практичну конференція

«Сестри по обидва береги Збруча: історичний досвід жіноцтва Галичини та Наддніпрянщини»

присвячена 140-ій річниці від дня народження Катрі Гриневичевої

19–20 травня 2016 року

проходитиме з ініціативи Львівської обласної організації «Товариство українок ім. О.Басараб» на базі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького.

Термін подання заявок - до 18 квітня 2016

Відомо, що передові народи ставляться з належною увагою і пошаною до творців своєї культури. Про них вони пам’ятають, їхні твори читають і пропагують, відомості про них передають своїм нащадкам. Таким чином формується національна духовність та ідеологія народу, який цінує власну історію та її визначних особистостей. Саме це спонукало організаторів конференції нагадати сучасникам про Катрю Гриневичеву, чиє ім’я згадується лише мимохідь у працях з історії письменства. Постать Катрі Гриневичевої цікава не лише з огляду на її вклад у розвиток української літератури, але також – на ту активність, яку вона виявила, включившись в освітню, редакторську та суспільну працю для блага українського народу. Її посильна трудова лепта у мирні та військові часи схвально оцінювалася такими видатними особистостями, як Іван Франко, Володимир Гнатюк, Іван Труш. Колегами Катрі Гриневичевої по педагогічній та громадській ниві були Олена Пчілка, Марія Заньковецька, Валерія О’Коннор-Вілінська, яких об’єднувала спільна участь у національній справі, котра стала обов’язком українських жінок по обидва береги Збруча.

Тому, в ході конференції ми ставимо за мету розглянути роль і значення української жінки в минулому і сучасному світі, її соціальні та громадські ролі, окреслити історичні передумови та особливості її національного росту на Сході і Заході України. Адже, перебуваючи у складі різних держав, українці відчували відмінності не стільки в географії, релігійному чи соціальному складі, скільки в історичному досвіді.

Організаторам конференції буде цікавим жіночий досвід у всіх без винятку сферах людської життєдіяльності: громадській та політичній діяльності, журналістиці, педагогіці, видавничій та мистецькій справі тощо. До дискусії запрошуємо також волонтерок, учасниць бойових подій на Сході сучасної України, жінок, що мають досвід біженства та переселення. Сподіваємось, що ознайомлення та спільний аналіз Ваших досліджень спонукатиме подальші наукові розвідки й громадські ініціативи, допоможе запровадити порівняльний контекст та відкрити нові підходи до вивчення багатьох проблем сучасної історії, політології, педагогіки, військової справи, культурології, стане вагомим засобом зміни суспільного статусу жінки в Україні, трансформації її соціальних і політичних ролей.

До участі у конференції запрошуємо науковців, видавців, письменників, журналістів, громадських діячів, викладачів, аспірантів, студентів та усіх, кому не байдужа вище окреслена тематика.

Під час роботи конференції заплановано пленарні та секційні доповіді, круглі столи за такими напрямками:

  • Жінки-письменниці України: тяглість і перервність літературних традицій.
  • Дитячі і жіночі видання: історія та сучасність.
  • Вчора і сьогодні: досягнення українських жінок-науковців.
  • Українські мисткині у світовому культурному просторі.
  • Педагогічна праця українського жіноцтва в Україні та еміграції.
  • За межами України: вклад українок у заснування та розбудову зарубіжних жіночих організацій.
  • Досвід війни: види та інтерпретації жіночих ролей.
  • Жінки як політична сила новітньої історії: специфіка Заходу та Сходу.
  • Громадські ініціативи жінок у сучасній Україні.

Робочі мови конференції: українська, англійська.

Для участі в конференції необхідно до 18 квітня включно надіслати в електронному варіанті:

  • заявку для участі в конференції (див. зразок);
  • тези доповіді (див. вимоги до оформлення);
  • відскановану рецензію наукового керівника (для студентів та аспірантів);
  • відскановану копію квитанції про оплату організаційного внеску.

Усі документи слід надіслати на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

За результатами конференції буде опубліковано збірник матеріалів.

Отримання Оргкомітетом матеріалів для участі в конференції буде підтверджено нашим повідомленням на вказану Вами електронну адресу. У випадку, коли Ви не отримали підтвердження, просимо звертатись до Оргкомітету.

Організатори конференції зберігають за собою право відхилити матеріали, якщо вони надіслані пізніше зазначеного терміну, не відповідають проблематиці конференції, оформлені не належним чином, містять плагіат, обсяг яких не відповідає зазначеним вимогам.

РОЗМІР ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ВНЕСКУ СТАНОВИТЬ 200 грн.

Кошти слід насилати поштовим переказом на адресу Оргкомітету конференції. Банк отримувача «ЛОО «Товариство українок ім. О. Басараб».

р/р 2600631433240, банк: ТВБВ № 10013/0289 ФЛОУ АТ «Ощадбанк»; МФО 325796; ЄДРПОУ: 20823324. Призначення платежу: незворотна благодійна допомога на видання творів Катрі Гриневичевої та виготовлення меморіальної дошки.